Twitter: @stefangorling
E-post/MSN/Jabber: stefan@gorling.se
Mobil: 070-815 38 26
E-post/MSN/Jabber: stefan@gorling.se
Mobil: 070-815 38 26
Hasselnötsglass som i Piemonte (urspr. Jan Hedh)
Blogg | Uppdaterad: 2013-03-03
Jan gör hasselnötsglassen utan grädde eftersom nötterna har så hög fetthalt att glassen kan bli korning om den är för fet.
Ingredienser:
2 gelatinblad
1 000 g mjölk
1 vaniljstång, delad och urskrapad
300g cassonadesocker
50 g svensk honung
240 g äggula
150 g hasselnötscréme (se nedan)
150 g karameliserade hasselnötter (se nedan)
Recept
- Lägg gelatinbladen i blöt
- Koka upp honung, mjölk, vaniljstång
- Vispa äggulor och socker, rör samman med mjölkblandningen och ta ur vaniljstången.
- Värm hela glassmassan till 85 grader
- Mixa in hasselnötskrämen och kyl snabbt, låt mogna över natten.
- Nästa dag, frys glassen i glassmaskin och vänd ner de krossade nötterna i den färdigfrysta glassen.
Hasselnötscréme
- Rosta hasselnötterna så att skalet lossnar
- Gnid nötterna mot varandra i en handduk för att få loss skalen
- Mixa till mycket fin créme (Jan säger “till 70 grader” då de blir varma av att mixas, men tills du tröttnar duger gott)
Karameliserade hasselnötter
- Rosta och skala nötterna enligt ovan
- Hacka nötterna i mindre delar
- Smält socker (50g socker till 250g nötter) och tillsätt nötterna, rör om ordentligt
- Bred ut nötterna på bakduk och separera dem med fingrarna, låt svalna.